Créer un site internet

Nederlandse teksten

Pagina 5 - Voorwoord

Couv mon paradis sur terre neerlandais

Naturisme en cultuur, een bijzondere samensmelting van vrijheid.

Toen Guy, onze vice-voorzitter, ons voorstelde om ons kleine paradijs open te stellen voor cultuur, heb ik onmiddellijk begrepen welk een weldaad dergelijke activiteiten zouden kunnen betekenen voor zowel onze vereniging als onze 200 leden.

Om deze reden zal ons naturistenterrein vanaf dit jaar, gedurende een maand, de verblijfplaats worden van kunstenaars.

Dat betekent dat een kunstenaar zal verblijven op ons terrein en zich kan laten inspireren door onze naturistische levensvisie en de kwaliteit van onze faciliteiten om zijn werken te realiseren.

Er zal een tentoonstelling volgen van zijn werken, een tentoonstelling die toegankelijk zal zijn voor de leden van onze vereniging, maar ook, en dat is zeer belangrijk, voor de inwoners van Wasselonne en omgeving, alsmede alle media.

Wij hopen dat het op deze manier verenigen van naturisme en cultuur zich met steun van onze federatie over vele naturistenterreinen zal verspreiden.

Dat vooruitzicht is bijzonder opwindend en zal het naturisme sterker verankeren in het openen van onze geest en de behoefte aan welzijn in deze bijzonder stressvolle periode.

Deze verblijfplaats voor kunstenaars zal blijvend zijn en zal ieder jaar worden herhaald, onze toegewijde directeur en mijzelf zullen ons daar volledig voor inzetten.

Dit interactieve boekje is de eerste stap van dit mooie project.

De voorzitter van Centre Gymnique d'Alsace, CGA.

Gérard Dehaye

Pagina 6 & 7

De deuren van het paradijs!

P6 petite

Pas nadat u door de grote poort binnengekomen bent zult u zich bewust worden van wat zich hierachter bevindt:

Niets minder dan een 5 ha grote prachtige heuvelachtige boomgaard

P7 petite

Pagina 8

Het Centre Gymnique d'Alsace – CGA Wasselonne – is een terrein voor gezamenlijk  vrije-tijdsverdrijf sinds 1966 gelegen in een heuvelachtige boomgaard met een oppervlakte van 5 ha, gelegen tegen een oude steengroeve waar in het verleden blokken “grès” werden gewonnen voor de bouw van de kathedraal van Straatsburg.

De CGA is gelieerd aan de Fédération Française de Naturisme, die op zich weer aangesloten is bij de Fédération Naturiste Internationale, FNI.

In de loop der jaren is het terrein bewerkt en veranderd in de huidige staat met de volgende faciliteiten:

 • vlak terrein in boomgaard van 5 ha
 • zwembad van 7 x 15 m
 • kinder-/pierebadje
 • volleybalveld, beachvolleybalveld
 • jeu de boules baan, pétanque
 • gemeenschapsruimte, volledig ingericht
 • overdekte gemeenschapsruimte buiten voorzien van tafels en stoelen
 • gezamenlijke barbecue
 • oven voor “tarte flambée, Flammkuchen”
 • kinderspeelplaats
 • complete sanitair-blokken, douches en toilet, koud en warm water
 • plaats om tanks van campers e.d. te legen c.q. onderhoud te plegen
 • afgesloten schaduwrijke parkeerplaats, gratis
 • parkeerplaats voor  motoren

Pagina 9

Van april tot oktober komen jongeren en ook minder jonge leden van van Centre Gyminque d'Alsace hier bij elkaar om gedurende enkele uren of dagen nieuwe energie op te doen en geheel ongedwongen te genieten van de natuur en de elementen met respect voor de naturistische levenshouding.

Op het terrein bevinden zich 66 kampeer- c.q. camperplaatsen voorzien van elektriciteit; CGA ontvangt zonder uitzonderingen vakantiegangers van alle nationaliteiten tussen 15 juni en 31 augustus.

P9 petite

Definitie: Naturisme is een manier van leven in harmonie met de natuur, gekenmerkt door gezamenlijke naaktheid die tot doel heeft zelf-respect en respect voor anderen en de natuur te bevorderen.

Pagina 19

Onze dierbare kinderen worden bij CGA niet vergeten.

Het rijden met auto's is op het gehele terrein verboden (behalve voor het plaatsen van caravans en het afzetten/ophalen van bagage), kinderen kunnen zich vrij bewegen, volledig veilig, en gebruik maken van faciliteiten, speeltoestellen die hen ter beschikking staan zoals wip, zandbak, kinderbad en zwembad (onder toezicht van een volwassene), driewielers en autoped's.

P19 petite

Ook voor kinderen is het CGA een paradijs.

Pagina 28 tot 30 - Nawoord

Sinds ik op 17-jarige leeftijd het genoegen had het naturisme te ontdekken, ben ik nooit opgehouden deze levenskunst te beoefenen en te promoten wanneer ik maar de kans kreeg.
Ook al wist ik diep van binnen dat deze levensstijl iets voor mij was, toch was deze eerste ervaring een echte openbaring, die alles wat ik me had voorgesteld ver overtrof.


In de loop der jaren heb ik de gelegenheid gehad veel verschillende plaatsen te bezoeken, zowel in de Elzas als in Duitsland, op zoek naar de plaats die het best beantwoordt aan mijn idee van de naturistengeest.
Naturisme is niet gewoon naakt zijn midden in de natuur, aan de oever van een rivier of op een strand, het is veel subtieler dan dat!
Naturisme is een filosofie, het is het respect van de anderen en van de natuur, maar het is ook solidariteit, wederzijdse hulp, aanvaarding van de verschillen, verdraagzaamheid, enzovoort...


Zo heb ik bij toeval tijdens een open dag kennis kunnen maken met deze unieke en absoluut magische plek die in dit boekje wordt vermeld: het Centre Gymnique d'Alsace in Wasselonne!
Ik werd onmiddellijk getroffen door de schoonheid van de plaats, door de kalmte die er heerste en door de sereniteit die er van uitging.
Bovendien was de ontvangst die ik kreeg, zowel van de persoon die mij rondleidde als van de aanwezige leden op die zaterdag in mei, een zachte mix van generaties, zeer hartelijk.
In minder tijd dan nodig was om het te zeggen, stond mijn besluit vast, ik sloot mij aan bij deze vereniging die in 1966, het jaar van mijn geboorte, het licht zag: een teken.


Als autodidact en multidisciplinair schepper wilde ik dit interactieve boekje maken om de mensen te helpen deze plek, die mij bijzonder na aan het hart ligt, te ontdekken door ze aan zoveel mogelijk mensen voor te stellen via de verschillende facetten van mijn creativiteit.
Dit boekje is interactief omdat de QR-code die het bevat, u naar een website brengt die vertalingen van de verschillende teksten in 3 talen (Duits, Engels en Nederlands) biedt, alsook veel extra foto's en enkele video's. Dit interactieve gedeelte is ook in ontwikkeling, het zal blijven leven en groeien in de loop van de weken en maanden,
lang na de publicatie van de "papieren" versie, aarzel niet om regelmatig terug te komen.


Maar het allerbelangrijkste, wat u in geen enkel boek of op geen enkele website zult vinden, zijn de unieke sensaties die onze manier van leven biedt, inderdaad, zoals ik graag zeg: Naturisme wordt niet uitgelegd, het wordt geleefd!
Pas dan kun je het geluk voelen om vrij te zijn van alle beperkingen, om de elementen, de lucht, de zon, het water te voelen, die elke vierkante centimeter van je huid strelen. Wie het nog nooit heeft geprobeerd, kan zich bijvoorbeeld niet voorstellen hoeveel vrijheid en welzijn je krijgt van gewoon zwemmen zonder badpak.

Daarom opent het Centre Gymnique d'Alsace elk jaar zijn deuren voor u, tijdens het Pinksterweekend, maar ook op de Werelddag zonder hemd (de eerste zondag van juli). Het is ook mogelijk het terrein op afspraak te bezoeken, of er zelfs een "ontdekkingsdag" door te brengen.
Wie weet, misschien hebben we het genoegen elkaar daar te ontmoeten tijdens je bezoek...


Ik dank alle mensen die aan dit project hebben meegewerkt door te poseren voor de verschillende foto's, en ook Hans, Linda en Torsten, voor de vertalingen in het interactieve gedeelte!


Naturisten groeten.

Guy François

P30 petite

Pagina 32

P32 petite

In Wasselonne, helemaal aan het eind van de Rue des Pommiers bevindt zich in een groene omgeving een 5 ha grote heuvelachtige boomgaard.

Nadat de bezoeker de poort gepasseerd is wordt hij opgenomen in een wereld die de Hof van Eden meer benadert dan onze huidige maatschappij. Hij voelt zich daar zo dicht bij omdat iedereen in Adams-/Evakostuum rondloopt.

De auteur stelt u voor deze idyllische plek te ontdekken door middel van de teksten, foto's en videos van dit interactieve boekje die  “Centre Gymnique d'Alsace” heet: een verbindende naturistencamping met 66 kampeerplaatsen die daar al 55 jaar gevestigd is.